Základné zložky potravín

 
Na začiatok si objasníme základné zložky potravín:
 
  • Bielkoviny
  • Sacharidy
  • Tuky
  • Vitamíny, minerály, voda
 
 
 
Bielkoviny - sú základné stavebné látky tela zložené z aminokyselín. Podieľajú sa na tvorbe svalov, enzýmov, hormónov, imunitného systému a sú dôležité pre rast a vývoj orgánov a tkanív. 
 
Delíme ich na na bielkoviny:
 
  • Plnohodnotné - bielkoviny živočíšneho pôvodu. Patrí sem: mäso – nie veľmi tučné, ryby, syry, vajcia, tvaroh, cottage cheese, jogurty, mlieko...
  • Neplnohodnotné - bielkoviny rastlinného pôvodu (v niektorých rastlinách je málo bielkovín alebo neobsahujú potrebné aminokyseliny). Takéto bielkoviny sa vo svojom jedálničku nepočítajú. 
 
 
 
Sacharidy - sú hlavným zdrojom energie a sú potrebné na regeneráciu.
 
Delíme ich na:
 
  • Jednoduché sacharidy (monosacharidy) - taktiež ich môžeme nazvať "rýchle cukry". Skladajú sa z jednej stavebnej sacharidovej jednotky a v potrave sú typické svojou sladkou chuťou. Po prijatí sa rýchlo dostávajú do krvného obehu (majú vysoký glykemický index) a tým spôsobujú rýchle dodanie energie za krátky čas.Konzumovanie jednoduchých sacharidov pri nedostatočnom pohybe nie je vhodné, pretože nadmerné množstvo spôsobuje vyplavenie inzulínu, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi ho prenáša do zásob podkožného tuku. Potrebné a užitočné sú len ráno, čiže po nočnom katabolizme, a po tréningu, kedy sú zásoby energie vyčerpané, pre ich rýchle doplnenie a naštartovanie anabolizmu (opak katabolizmu). Taktiež zvyšujú aj hladinu inzulínu, ktorý je na druhej strane po tréningu potrebný pre ukladanie jednoduchých látok ako glukóza, aminokyseliny do buniek aby doplnil zásoby glykogénu a vytvoril svalové bielkoviny.
Katabolizmus - je to metabolická fáza, pri ktorej sa zložitejšie látky ako glykogén, tuky a v určitých okolnostiach aj svalové bielkoviny premieňajú na jednoduchšie látky, ktoré sú pri tréningu využité ako zdroj energie. Ak telo vyčerpá zásoby energie z tukov a glykogénu, začne čerpať energiu zo svalových bielkovín čo predstavuje úbytok svalovej hmoty.  
 
  • Komplexné sacharidy (polysacharidy) - taktiež nazývané "pomalé". Energia z týchto sacharidov sa vstrebáva pomaly. Majú nízky glykemický index. Sú to vlastne reťazce monosacharidov a skôr ako ich telo dokáže prijať, sa musia rozložiť na jednoduché cukry. Nemajú sladkú chuť. Patria sem najmä ryža, zemiaky, ovsené vločky, cornflakes, cestoviny, celozrnné pečivo...
 
 
 
Tuky - skladajú sa z mastných kyselín, ktoré delíme na nasýtené a nenasýtené. Sú zdrojom energie. Tuky sú tiež dôležité. Bez nich by neprecovalo mnoho metabolických procesov a telo nevytváralo testosterón. Opäť platí, nie sú tuky ako tuky. 
 
Medzi zdravé tuky patria:
Mononenasýtené a viacnenasýtené – rastlinné oleje /repkový, olivový, kukuričný, slnečnicový a pod./, orechy, semienka, ryby a morské plody. Sú taktiež potrebné na nárast svalovej hmoty a dokonca napomáhajú spaľovaniu tukov.
 
Medzi nezdravé tuky (škodlivé patria):
Nasýtené a hydrogénované – maslo, masť, tučné mlieko, smotana, bravčové mäso... Nezdravé tuky sa ukladajú okrem podkožia aj napríklad v cievach a telo má s nimi problémy.
 
 
 
Vitamíny a minerály - nevyhnutnosťou. Prijímame ich z potravy. Získate ich najmä v ovocí a zelenine a je dobré ich dopĺňať aj vo forme doplnkov výživy. 
 
 
 
Voda - Človek by mal denne vypiť aspoň 3l vody.